Dešavanja
POČETNA
NOVOSTI
O NAMA
DEŠAVANJA

 

TAKMIČENJA

SEKCIJE
KUTAK ZA RODITELJE
O NAŠIM UČENICIMA
UPRAVA I NASTAVNICI ŠKOLE
KONTAKT

 

 

PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA SIRIJSKE IZBJEGLICE

„Dobrota u davanju stvara ljubav“

Organizacija World Vision BiH od 8. septembra do danas pomogla je velikom broju izbjeglica dostavljajuci hranu, vodu, higijenske potrepštine, deke i kabanice izbjeglicama u blizini granice sa Mađarskom. S obzirom da stižu hladniji dani ovim ljudima je neophodna toplija odjeća i obuća. U akciju prikupljanja su se priključili i naši učenici i uposlenici. Prikupljeno je dosta zimske odjeće i obuće koju će članica tima Armina Silić uručiti izbjeglicama u kriznim područjima. Odziv učenika, roditelja i uposlenika naše škole je bio za svaku pohvalu. Nadamo se da će prikupljena pomoćšto prije stići do onih kojima je najpotrebnija

.

„Dobrota u riječima stvara povjerenje. Dobrota u mislima stvara dubinu. Dobrota u davanju stvara ljubav.“

 

 

 

Sat kodiranja

Resursni centar Centra za promociju civilnog društva pokreće svake godine akciju širom BiH-a pod nazivom ''Sat kodiranja'' (Hour of Code) namijenjenu stjecanju programerskih iskustava. U cilju promocije ''Sata kodiranja'' u periodu izmedu   8. i 14. decembra   organizovana je ''Sedmica kodiranja'' koji predstavlja najveci svjetski online obrazovni događaj. Osnovni cilj ovog projekta je približiti algoritamski način razmišljanja djeci, ali i odraslima koji će im pomoći da bolje razumiju tehnologiju kojom se svakodnevno koriste. Ovaj program razvija osnovno informatičko obrazovanje, potiče kreativnost i razvija logičko razmišljanje. Program je namijenjen svim uzrastima, a prethodno iskustvo u kodiranju nije potrebno.

Ove školske godine je učestvovalo 538 učenika naše škole (87 %). Nastavnici i učitelji koji su održavali časove kodiranja su Jasmina Hasanović, Ines Vlahovljak i Mersija Čelik.


 

„Izviđački pohod u Tursku“

Pod ovim nazivom učenici naše šklole ,a članovi Odreda izviđača „Prvi Dobrinjski“ su bili gosti izviđačkog kampa u Istanbulu.

Gosti smo bili Saveza izviđača Federacije Turske, koji su nam pripremili nezaboravan boravak u kampu Umranie Izci.

Izviđačke aktivnosti su bile sastavni dio ovog kampa. Streljaštvo, jahanje konja, snalaženje u prirodi, penjanje uz stijene, plivanje, vožnja kajaka, kulturno -zabavni program i još mnogo drugih aktivnosti.

Susret sa djecom iz drugih država je bio vrlo zanimljiv. Ljubaznost domaćina i želja da nam što više uljepšaju boravak će nam ostati u trajnom sjećanju.

Obilazak Istanbula, Muzeja minijatura, Plave džamije,Aja Sofije, panoramsko razgledanje borbe na Čanakalama, Kapali čaršije i drugih znamenitosti je bio poseban doživljaj.

Biti izviđač je nacin življenjja i razmišljanja. Svake godine upriličimo mnogo izviđakih aktivnosti, koje traju svih 12 mjeseci u godini.

Do sljedećeg javljanja izviđački pozdrav

Z D R A V O

 

UČENICI TREČEG RAZREDA OBIŠLI ZEMALJSKI MUZEJ U SARAJEVU

Posjeta koju će svi dugo pamtiti.

Učenici trećeg razreda sa svojim učiteljicama  Almedinom Atić i Šejlom Hamamdžić su u petak 6.11.2015. posjetili Zemaljski muzej u Sarajevu. Za većinu učenika ovo je bila prva posjeta ovoj instituciji , a osmijesi  na njihovim licima govore koliko su bili oduševljeni i zadovoljni.

Zemaljski muzej u Sarajevu je tokom svog postojanja uspio sakupiti dobar dio kulturnog i nacionalnog naslijeđa zemlje i svih njenih naroda. Eksponati su razvrstani po odjeljenjima (arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih nauka) u nekoliko različitih zbirki (folklorna, numizmaticka, prirodoslovna, prahistorijska, anticka i druge) .

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima učenici su uživali u čarima botaničkog vrta. 

BILI SMO NA IZLETU

Dana 15.5.2015. godine upriličili smo, sada već tradicionalan, školski izlet za sve učenike od V-IX razreda.I ovaj put krenuli smo na različite destinacije, po već ranije utvrđenom programu. Svaka destinacija pažljivo je odabrana, prilagođena uzrastu i interesu učenika. Aktivnosti na svim destinacijama bile su edukativnog i rekreativnog karaktera, sa korelacijom predmeta.

Tako su V razredi u Bijambarskoj pećini zamišljali život paleolitskog čovjeka, rekreirali se u Drvengradu i travnatim predjelima parka i divili se prirodi obilazeći je uz pomoć eko vozića.

Šesti razredi odabrali su destinaciju Konjic , koji je zadnjih godina obogatio svoju turističku ponudu Zavičajnim muzejom, novim, starim mostom, te Eko parkom. To je bilo sasvim dovoljno da učenici uživaju u ovom gradu na Neretvi.

Stolac, Blagaj i Mostar su ugostili učenike VII I VIII razreda, a posjeta Radimlji i ručak na Buni, upotpunili su taj užitak.

Deveti razredi su posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i prisutvovali historijskom času i obilasku mezarja , a nakon toga zajedno su obišli i bivšu fabriku akumulatora odnoso bazu UN-a gdje su posjetili Spomen i Multimedijalnu sobu i pogledali film o genocidu u Srebrenici. Izlet je bio samo edukativnog karaktera , a uplakana lica učenika govorila su koliko ih je pogodilo sve ono što se tamo događalo.

Dobrinja, opsada u opsadi”

Učenici devetog razreda su u srijedu 18.11.2015. godine prisustvovali projekciji dokumentarnog filma Avde Huseinovića “Dobrinja, opsada u opsadi” .

Film govori o najznačajnijim ratnim događajima u sarajevskom naselju Dobrinja od 1992-1995.godine. Dobrinja je bila posebno naselje tokom opsade BiH te je tako bila izolirana od ostatka grada i stekla epitet opsade u opsadi. Film se bavi konkretnim primjerima, počev od funkcionisanja ratne bolnice i škola na prvoj liniji odbrane Dobrinje, do njegovanja kulturnog života i svih drugih segmenata borbe za preživljavanje, uprkos gotovo nemogućim uvjetima za život.

U ovom filmu korišten je originalni video materijal koji je čak u više navrata korišten pred Tribunalom u Hagu. Takođe prezentira detalje i činjenice o periodu opsade sarajevskog naselja Dobrinja koji su mnogima do sada bili nepoznati.

Suze u očima učenika dovoljno govore o utiscima koje je film na njih ostavio.

POSJETILI SMO DELAGACIJU EVROPSKE UNIJE

I URED SPECIJALNOG PREDSTAVNIKA EU U BiH

U srijedu, 25. marta 2015. godine 30 učenika Osnovne škole "Osman Nuri Hadžić" iz Sarajeva u pratnji nastavnice Mrđa Smilje je posjetilo  Delegaciju Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.

Učenici su prisustvovali predavanju Amile Ibričevic, političkog savjetnika Ureda specijalnog predstavnika EU, koja je učenicima govorila o procesu pridruživanja Evropskoj uniji te o glavnim izazovima i perspektivama članstva BiH u EU. Nakon lekcije je uslijedila diskusija tokom koje su učenici iskazali želju da budu bolje informirani i uključeni u proces EU integracija.

Škola budućnosti

Učiteljice Senada Šehovic i Sabina Jalovičić su , u našoj školi , realizatori pilot projekta "Škola budućnosti" . 25.02.2015. održan je ogledni sat u IV 1 .Da smo zaista primjer "Škole budućnosti" pokazala je primjena informacione tehnologije u nastavi.Lektira "Pinokio" obrađena je na moderan i interesantan način na radost i zadovoljstvo djece koja su kroz razlicite igre: igre asocijacija, kviz znanja, muzički i video klip ,igru sjenki te aktivno učenje i praktičan rad upoznali Italiju,njene kulturne znamenitosti,životopis pisca te likove i odnos među njima. Atmosferu s tog sata prenosimo fotografij ama.Slike govore više od riječi.

 

OKTOBAR-MJESEC KNJIGE

 

U okviru obilježavanja mjeseca knjige, naši učenici su imali zadatak da sami naprave označivač stranica. Bili su veoma kreativni i vrijedni i u školsku biblioteku dostavili 103 rada. Svi pristigli radovi su bili lijepi i vrijedni pohvale. Ipak, neke smo izdvojili i nagradili jednom knjigom i čokoladom. Dodjela nagrada je upriličena u školskoj biblioteci, u petak, 7.novembra. Nagrađeni su sljedeći učenici:

TARIK KUNIĆ I-3

ADNA NANGALIJA i MIHAEL MIRIĆ II-1

AJLA HASANAGIĆ III-2

IBRAHIM KOZICA IV-1

IVONA MIRIĆ VI-3

Najviše pristiglih radova je bilo iz odjeljenja II-1, III-2, IV-1 i IV-2 koje ovim putem i pohvaljujemo. Svi radovi će biti izloženi za Dan škole.

Čestitamo svima, a do sljedećeg takmičenja čitajte knjige i učite jer znanje pruža najveću slobodu!!!

Otvorenje Bosanske pijace

Na Dobrinji je otvorena Bosanska pijaca,a veliki broj gostiju je uveličao samo otvorenje.

Članovi O.I.“Prvi Dobrinjski“ su bili jedni od gostiju.

„Dan prijateljstva“ u organizaciji izviđača Vareša,održano 08.11.2014. god.

Učenici naše škole, a članovi Odreda izviđača „Prvi Dobrinjski“ su bili učesnici takmičenja za

poletarce.Pokazali su spretnost, znanje, timski rad i stekli nova prijateljstva.Upoznali su izviđače iz

Hrvatske, Srbije i svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Odred izviđača „Prvi Dobrinjski“ Sarajevo

U organizaciji Saveza izviđača Grada Zenice u subotu 13.12. u Shopping centru

"Džananović" sa početkom od 12:00h otvoren je drugi sajam izviđaštva i prvi sajam

kolekcionarstva na kojem je učešće uzeo i naš odred sa 25 izviđača.Predstavili smo odred,

našu školu, općinu Novi Grad i Kanton Sarajevo.

Čas odjeljenske zajednice

Nastavnica Jasmina Hasanović je sa svojim odjeljenjem VII3 održala čas "Zdrava ishrana". Učenici i nastavnica su na času odjeljeske zajednice pripremali zdrave šejkove, koji su sadržavali voće, žitarice i mlijeko.

 

Hayd u park 08/216

https://youtu.be/-KXFAI-aGLs

Početak saradnje s Desetom osnovnom školom iz Beča, Austrija

U maju 2014. godine javila nam se kolegica Duška Stanković Pašić, učiteljica koja je u našoj školi radila devedesetih godina. Sada predaje maternji jezik učenicima s bivšeg srpsko-hrvatskog govornog područja u Desetoj osnovnoj školi u Beču, Austrija.

Duškine austrijske kolege izrazile su želju da uspostave saradnju sa jednom od bosanskohercegovačkih škola pa su 30.05.2014. godine posjetili našu školu. Prisustvovali su času u III-1 kod učiteljice Šehović Senade i obišli školu. Bili su veoma zainteresirani za nastavni proces koji se uveliko razlikuje od onog u njihovoj sredini. Nekim dijelovima tog procesa bili su toliko oduševljeni da su nas pozvali u uzvratnu posjetu i poželjeli da se saradnja kontinuirano nastavi na obostrano zadovoljstvo.

POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI-SREBRENICA

Učenici IX-1 i  IX-2 razreda i grupa nastavnika i učitelja naše škole su u petak,  9.maja 2014.godine obišli Memorijalni centar Potočare i Srebrenicu kako bi se bolje upoznali sa historijskim činjenicama koje opominju sve nas da se genocid nikad nikome ne smije dogoditi.

Učenjem Fatihe ili minutom šutnje učenici su odali počast svim žrtvama, a nakon toga su imali priliku poslušati historijski čas o stradanju Bošnjaka koji je održao kustos Hasan Hasanović . U nekadašnjoj fabrici akumulatora učenici i nastavnici su pogledali dokumentarni film o stradanju Bošnjaka  iz zaštićene zone Srebrenica i svjedočenja preživjelih žrtava, kao i pogledati izložbu predmeta pronađenih kod ekshumiranih osoba iz masovnih grobnica.

Ova posjeta je na učenike ostavila izuzetno snažan dojam, jer spoj tuge i zlokobne tišine već na samom izlasku iz autobusa, ostavlja dojam kojem se čovjek, koji ga jednom doživi, ne može oteti nikad.

 

„JA IMAM TALENT“ – Pozdrav proljeću

Na samom početku školske godine pedagogica je anketirala sve učenike od II do IX razreda da otkrije kakvi se sve talenti kriju pod krovom naše škole. Više od 200 učenika, dakle skoro polovina, navelo je da ima neki talent ili više njih. Bilo je tu pjevača, svirača, glumaca, sportista, plesača, imitatora, humorista, slikara...Pitali su učenici koji su kriteriji za nastup , hoće li biti audicija, „ispadanja“ kao „na televiziji“.

Pedagogica ih je podsjetila da je ovo odgojno-obrazovna institucija i to tim redom i da na priredbi neće moći nastupiti samo oni koji imaju slabe ocjene, sniženo vladanje, neopravdane izostanke, zapise u disciplinske teke, ali ni oni koji ne budu na vrijeme, bez opravdanja unaprijed, dolazili na zakazane probe, dogovore...Bilo je dovoljno vremena da se do priredbe isprave ocjene, podigne vladanje (ako je bilo sniženo), makar i za jednu stepenicu. I da se pripazi da ne dođe do zapisivanja u disciplinsku teku. Neke je učešće na ovoj priredbi motiviralo da to postignu a neke baš i ne! Ovo je vrijeme kada djeca moraju naučiti da se dogovor poštuje a zadana rijeć održi. Oni će nam svoje talente možda uspjeti pokazati sljedeće godine!

     

Izviđači

Članovi Odreda izviđača "Prvi Dobrinjski" a učenici naše škole su  dana 29.03.2014.godine primili predstavnike Saveza izviđača Crne Gore. Ovo druženje smo upriličili u prostorijama naše škole. Prezentirana je  V Smotru Saveza izviđača Crne Gore ,koja će se održati u Baru od  11.07.-20.07.2014.godine. Ovom skupu su se odazvali i izviđači iz Vareša. Rad našeg odreda je  prepoznatljiv kako u našoj sredini  tako i dalje. Povjerenje koje smo stekli kod roditelja i naših nastavnika je isključivo rezultat našeg rada. Ove godine ćemo biti učesnici ove velike manifestacije u Crnoj Gori.

                                                                                                                             Starješina odreda

                                                                                                                                 Emira Kršlak

" DAN MATERNJEG JEZIKA"

"Jezik je živa snaga sa kojom
je vezana ne samo kultura nego i postojanje jednog naroda"
                                                                                             Ivo Andrić

 

Dan maternjeg jezika, 21.februar obilježava se širom svijeta. Učenici VI i VII razreda su na zanimljiv način podsjetili na značaj maternjeg jezika u svakodnevnom životu kao i na ljepotu međusobnog uvažavanja  i poštovanja različitosti i na taj način obilježili ovaj značajan dan.

Učenici su pozdravili prisutne na deset različitih  jezika, a potom su prikazane faze u razvoju književnog jezika"od Kulina bana do današnjih dana". 

SVIMA KOJI SVOJ MATERNJI JEZIK KORISTE DA GRADE LJEPŠI I UGODNIJI ŽIVOT, KOJI JEZIKOM IZGRAĐUJU MOSTOVE PRIJATELJSTVA I USPJEHA NA SVIM POLJIMA, SRETAN DAN MATERNJEG JEZIKA!

AKTIV NASTAVNIKA BOSANSKOG, HRVATSKOG I SRPSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI

IZVIĐAČKE AKTIVNOSTI

Učenici naše škole,  članovi Odreda izviđača "Prvi Dobrinjski" su bili učesnici Marša u povodu obilježavanja 21.  godišnjice 105 Motorizovane brigade Armije RBiH.

 Važno je istaći da se ne smije zaboraviti borba za odbranu grada i jedine nam države BiH. U sklopu ove manifestacije obilježen je i Dan izviđaštva 22.02 . kao sjećanje na osnivača scoutskog pokreta Roberta Badena Powella. Kroz izviđačku organizaciju naša djeca stiću nefomalno obrazovanje koje im koristi u svakodnevom životu.

Veliki broj aktivnosti nas očekuje u narednom periodu o čemu ćemo vas infromirati.

Izviđački pozdrav

                                                  Z D R A V O

OLIMPIJSKI FEBRUAR U NAŠOJ ŠKOLI

U okviru obilježavanja tridesete godišnjice sarajevske Olimpijade, Udruženje DADA DAY CARE odlučilo je da obraduje sarajevske osnovce posjetom Olimpijskom muzeju na Zetri i olimpijskim planinama Igman i Bjelašnica.

Iz naše škole grupu su sačinjavali: Jelić Dolores iz VI-1, Gaši Emir iz IV-3, Fazlić Faris iz II-2, Mulaosmanović Aiša iz III-2, Dobrača Kerim iz III-1, Djedović Rijalda iz IV-3, Erkočević Maid iz III-2, Marković Dario iz V-2, Burger Adela iz V-1, Pekić Alda iz III-1, Sujoldžić Mustafa iz II-1, Kadrić Lamija iz II-1 i Smajić Adna iz IV-2. S učenicima je išao učitelj Đogic Mahmut.

Radionica

6 februara je održana radionica sa ucenicima IX razreda i članovima Civitas sekcije na temu kako odgovorno odlagati otpad ili kako  kreativno reciklirat

i.

Ogledni čas u I-1

I I-1 je na oglednom času svoje učiteljice Atić Almedine, održanom u srijedu 12.februara 2014.godine dokazao da su već pravi đaci iako većina još nema ni sedam godina!

Baš kao i njihovi drugari iz I-2 skoncentrirani su, uredni, poštuju kućni red i - vrijedno uče! Slovo D su danas savladali kao od šale! I to svi! Nije ni čudo kad je njihova učiteljica jako kreativna i svaki nastavni sadržaj zna im približiti baš onako kako ce ga oni najlakše savladati. Mladost i iskustvo njena su dobitna kombinacija!

Ovogodišnjim prvačićima mogli bi pozavidjeti i mnogi stariji razredi na disciplini i odnosu prema radnim obavezama. Tome najviše doprinosi dobra saradnja i partnerski odnos učiteljica i roditelja pa se djeca u školi osjećaju zaštićeno, sigurno, baš kao i kod kuće!

Na kraju časa su pokazali i da lijepo znaju pjevati pa se čas završio u veseloj atmosferi.

NOVOGODIŠNJA PRIREDBA II-2

Povodom nastupajućih novogodišnjih praznika i uspješnog završetka prvog polugodišta učenici II-2 razreda sa svojom učiteljicom Ismetom Arslankadić pripremili su za roditelje zanimljiv i prigodan program u kojem su  svi uživali. Ovo je bila prilika da se svi opuste  i zabave. Svim učenicima i njihovim roditeljima poželjeli smo sretne i ugodne praznike.

Ogledni čas

U petak 27.decembra 2013. godine učiteljica Šejla Hamamdžić održala je u svom I-2 ogledni čas iz BHS jezika. Iako još zvanično ne znaju ni čitati ni pisati, prvačići su pokazali kako su već postali pravi đaci – vrijedni i disciplinovani. Čitav čas su bili zainteresovani i aktivni i pokazali do sada stečen zavidan nivo znanja u svim školskim predmetima.

Učiteljica Šejla Hamamdžić uvijek govori kako se najviše raduje novim prvačićima i koliko voli raditi s njima. Na ovom času je to i pokazala stvorivši atmosferu koja se rijetko viđa i u starijim razredima – bilo je i radno i veselo, a najveći je uspjeh postigla održavši pažnju prvačićima cijeli čas - što u ovom uzrastu nije nimalo lako – i angažujući baš svakog učenika. Zato je i povratna informacija bila pozitivna – svi su dobro savladali lekciju!

Času su prisustvovali direktor Dudević Ševal, pedagogica Gorana Jovanović i kolegice Atić Almedina, Bičakčić Enka, Vlahovljak Ines i pedagogica na stažu Ridžić Danira koja je i snimila ove lijepe fotografije.

ZIMSKI SALON KNJIGE

Članovi Novinarske sekcije su posjetili ovogodišnji zimski salon knjige koji je otvoren u Skenderiji od 11. do 24. decembra.
Na 62 štanda učenici su mogli pogledati ponudu više od 200 izdavača, pretežno iz BiH, ali i susjedstva. Po veoma pristupačnim cijenama svi su pronašli knjige za sebe, ali i za poklon u ovim pretprazničnim danima.

DOMOVINO SRETAN TI ROĐENDAN!!!

 

Na današnji dan 25. novembra 1943. godine , na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kada je definisana kao ravnopravna republika unutar Jugoslavije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Pod veoma teškim uvjetima na zasjedanje u Mrkonjić Grad teško se probilo kroz neprijateljske redove 274 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Oni su donijeli poznatu Rezoluciju ZAVNOBIH-a u kojoj su naglasili

«Danas narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje političke predstavnike, žele svoju zemlju koja nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, žele živjeti u slobodnoj i bratskoj Bosni i Hercegovini u kojoj je garantirana potpuna jednakost i ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine će učestvovati na osnovama jednakosti sa drugim narodima, u izgradnji Narodne Demokratske Federalne Jugoslavije.»

Upravo ovim vrijednostima i mi kao mala zbratimljena zajednica koja se zove OŠ "Osman Nuri Hadžić" učimo mlade naraštaje kako treba da žive u duhu sloge, tolerancije i razumjevanja, i na tim osnovama grade jednu nam jedinu zajedničku domovinu.Kroz historiske časove, izložbu u holu škole,podsjećanje putem razglasa,te tematske radionice, obilježili smo taj važan dan. Najveći doprinos dali su učenici nižih razreda, koji su sa svojim učiteljicama kroz razne aktivnosti učili o prošlosti svoje domovine.

Tako smo se još jednom prisjetili onih zbog kojih danas slavimo ovaj dan i na taj način im odali počast, te pokazali kako trebamo učiti historiju nase domovine i ukazivati na važnost obilježavanja značajnih datuma iz njene prošlosti.

POSJETA UČENICIMA IZ KONJEVIĆ POLJA

Hladno vrijeme i niske temperature koje su novembarski dani donijeli u Sarajevo, praćeni kišom i blatom, postaju svakodnevnica učenika Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice, podrucna škola u Konjević Polju. Iako bi trebali biti u školskim klupama, djeca povratnika bošnjacke nacionalnosti ne pohađaju nastavu od početka školske 2013/2014. godine.

Umjesto toga, oni sa svojim roditeljima borave u šatorskom naselju koje je postavljeno ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.
14.11. koji je za njih bio 36 dan boravka posjetili smo ih i uručili skromnu pomoć. Volonteri, članovi historijske i novinarske sekcije su imali priliku da se upoznaju sa ovim učenicima i njihovim roditeljima i daju podršku u njihovim nastojanjima da ostvare svoja prava. Pozvali smo ih da budu naši gosti, a svi zajedno smo izrazili želju da naša sljedeća posjeta bude u njihovoj matičnoj školi u Konjević Polju.

Mališani uživali u predstavi "Crvenkapica na tačke, naopačke"

U organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo i Pozorišta mladih iz Sarajeva, u multimedijalnom centru Opcine Novi Grad Sarajevo, glumci Pozorišta mladih izveli su pozorišnu predstavu za djecu “Crvenkapica na tačke, naopačke”. Više od 500 dječaka i djevojčica nižih razreda osnovnih škola "Osman Nuri Hadžić” i "Skender Kulenović" su uživali u ovom interesantnom pozorišnom komadu. Cilj realizacije ovakvih i sličnih projekata je kulturno obrazovanje mladih, razvijanje navike i ljubavi kod djece prema pozorištu. Tekst govori o našoj djeci koja provode slobodno vrijeme ispred kompjutera, umjesto da se druže i igraju nekih davno zaboravljenih igara. Predstava je modificirana bajka o Crvenkapici s osnovnom idejom da djecu treba podsjetiti na sve igre koje su odrasli igrali kao djeca, kao što su "gume", "žmire", "školice" ili "ćorabake". Obzirom na to da su to igre koje su zaboravljene, neophodno je afirmirati ideju da se djeca trebaju ponovo ići igrati na ulicu, a ne ostajati u kućama. Radi se o savremenoj Crvenkapici u kojoj se pojavljuje i dosta likova iz poznatih bajki kao što su "Mačak u čizmama”, "Pinokio”, "Ivica i Marica”... Predstavu igraju Elma Ahmetović, Mario Drmač, Damir Kustura i Sanin Milavić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Mirjana Čistopoljski, dok su za muziku zaslužni Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

 

DOBRO NAM DOŠLI, ĐACI PRVACI!

Prvi školski dan zauzima značajno mjesto za sve nas, a posebno za one koji po prvi put sjedaju u školske klupe- naše drage đake prvake. U ponedjeljak, 02.09.2013. upriličena je priredba za naše najmlađe učenike i učenice. Dobrodošlicu su im pripremili njihovi stariji drugari iz drugog i trećeg razreda. Upoznali su svoje učiteljice, obišli učionice i dobili najvažnije informacije .

Svima njima, kao i njihovim roditeljima, želimo puno sreće u školovanju i nezaboravne trenutke u školskim klupama narednih devet godina.

BILI SMO NA IZLETU

Maj je jedan od najljepših mjeseci u godini,a nama posebno drag zbog već tradicionalnih izleta koje upriličimo u tom mjesecu. Kao i dvije prethodne godine,naša škola je za učenike od V do IX razreda organizovala školski izlet na različitim destinacijama u našoj zemlji. Planirano je da učenici posjete mjesta koja su vezana za gradivo koje izučavaju u ovoj školskoj godini.

Tako su učenici V i VI razreda naučili više o vještačkim jezerima i sojenicama na Panonskim jezerima, a šetajući Tuzlom upotpunili svoje znanje iz historije i književnosti.

Sedmi razredi su s pravom izabrali da posjete Jajce , grad muzej, kandidat za UNESCO, sa 22 nacionalna spomenika. Najteže je bilo izabrati šta od toga posjetiti. Naravno, nismo zaobišli Stari grad, Zvonik sv. Luke, Etno muzej i Plivska jezera. Prijao nam je i ručak u Travniku na Plavoj vodi.

Multikulturalnost treba biti naše bogatstvo i tome trebamo učiti mlade generacije. To je i bio cilj izleta za VIII i IX razred, koji su obišli pravoslavni manastir u Žitomislićima kod Mostara, Svetište u Međugorju , te grad Konjic obogacen "novim" , starim mostom, etno muzejom i lijepim baštama uz Neretvu.

VIŠE OD IGRE

Naša škola je bila domaćin regionalnom takmicenju škola za slijepu i slabovidnu djecu u golbalu ( igra za slijepe sa zvučnom loptom). Takmičile su se ekipe iz Slovenije, Srbije,Hrvatske,Makedonije, te dvije ekipe iz BiH. Pored škole za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva, nastupila je i ekipa iz naše škole, kao jedina čiji učenici nisu slijepa i slabovidna lica. Bili su veoma uspješni iako su ovu igru naučili tek nekoliko dana prije takmičenja.

U organizaciji ovog važnog i zahtjevnog turnira veliki doprinos dali su i volonteri naše škole,koji su još prije dvije godine uspostavili saradnju sa učenicima iz škole u Nedžarićima. Plod te saradnje je niz zajedničkih aktivnosti koje ce se nastaviti i u narednom periodu.

POSJETE I DRUŽENJA

Članovi Novinarske sekcije su posjetili Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu. Obišli su ovu ustanovu u kojoj je smješten vrtić, osnovna i srednja škola. Upoznali su učenike koji dolaze iz svih krajeva naše zemlje i vidjeli kako i na koji način oni prate nastavu i uče nastavno gradivo. Ljubazni domaćini su svim članovima dali upute sa dvoručnom abecedom i naučili ih da se predstave svojim novim prijateljimašto je svima bila veoma zanimljivo.

Ovo je početak saradnje i svi se nadamo skorom druženju sa našim novim prijateljima. Shvatili smo da se svi možemo, ukoliko se malo potrudimo, prilagoditi osobama s oštećenjem sluha, potruditi se olakšati im snalaženje u svijetu koji je bogat zvukovima, te u svakom slučaju ni ne pomisliti da zbog poteškoća sa sluhom gluhe i nagluhe osobe nemaju ista prava, iste želje ili iste mogućnosti kao i većina osoba koje čuju dobro.

UČENICI PRVOG RAZREDA OBIŠLI SARAJEVSKI AERODROM

Učenici I-1 i I-2 razreda su 21.05.2013. posjetili aerodrom.

Bilo je zaista divno i nezaboravno. Šef granične kontrole i policijski službenik naše zračne luke su veoma profesionalno osmislili sadržaje posjete i našim učenicima pokazali svoj radni prostor. Radoznalosti je bilo na pretek. Posebno zanimljivo je bilo druženje sa čika Haletom i njegovim drugarom-“kolegom”-policijskim psom koji je pametan i dresiran. Niko nije mogao odoljeti da ga ne pomiluje.

Učenici nisu letjeli avionom, ali i vožnja vatrogasnim vozilom po pisti aerodroma je izazvala njihovo oduševljenje.

Radionica „Lutke u poeziji“

Forum teatar iz Istočnog Sarajeva organizirao je radionicu „Lutke u poeziji“ u toku mjeseca marta za 20 polaznika učenika naše škole i Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“. Voditelj radionica bila je književnica Dara Sekulić.

Ova radionica je namijenjena učenicima osnovnih škola, a njen cilj je približavanje umjetnosti poezije i teatra, pokretanje potrebe za kreativnim radom te da popularnom formom scenskog saopštavanja ucini ovu manifestaciju bliskom.

Njen cilj je i da okupi djecu iz Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva cime se ostvaruje značajna integracija djece, promocija mladih stvaralaca i upoznavanje sa poezijom najpoznatijih pjesnika i književnika za djecu Bosne i Hercegovine.

Promocija učeničkih radova nastalih na ovim radionicama održana je 2.aprila čime je obilježen Međunarodni dan dječije knjige.

POSJETA GRADSKOJ BIBLIOTECI

POSJETA GRADSKOJ BIBLIOTECI NA DOBRINJI OBAVLJENA 27.02.2013. BIBLIOTEKU SU POSJETILI UČENICI II-1. TAMO IM JE  BIBLIOTEKARKA PROČITALA PRIČU "ČAROLIJA", A ZATIM SU DOBILI ZADATAK DA ILUSTRUJU SADRŽAJ PRIČE.

SLIKE GOVORE VIŠE OD RIJEČI.

DAN NEZAVISNOSTI BIH

28.02.2013 godine je održana svečana priredba za učenike škole povodom DANA NEZAVISNOSTI. Učestvovali su članovi hora pod ravnanjem nastavnice Emire Kršlak, prvačići I-1 i I -2 s prigodnim recitalom.

NAJLA BAJRIĆ iz II-1 pjevala je sevdalinku " BOSNO MOJA", igrokaz "ZALJUBITIS" izveli su učenici II-1 (Mirza,Ibrahim i Lejla),te recital "MOJA DOMOVINO " učenici II-1.

 

Projekat:  „ UPOZNAJMO BJELAŠNICU“

 

Centar za okolišno održivi razvoj iz Sarajeva u OŠ „Osman Nuri Hadžić“ je implementirao pilot projekat „Eko škola“. U  pratnji svojih nastavnika, početkom novembra 40 učenika, članova ekoloških sekcija iz osnovnih škola "Osman Nuri Hadžić" iz općine Novi Grad i "Petar Petrović Njegoš" iz opcine Istočna Ilidža, boravilo je u naselju Šabići na području Bjelašnice.
Učenici su kroz edukativne časove, šetnju, vizuelne prezentacije, istraživanje i kvizove, uz zajedničko druženje, uživali u prirodnim ljepotama ove olimpijske planine.
Cilj projekta je razvijanje ekološke svijesti kod učenika o znacaju upoznavanja i očuvanja prirodnog i kulturno-historijskog blaga naše bliže životne sredine te razvijanje zajedničke saradnje škola iz susjednih općina.

 

Grb, stećci, Kulin ban, bosančica = Bosna i Hercegovina

Nadamo se da riječi iz ove Rezolucije neće pasti u zaborav, da će opstati u srcima njenih naroda, kao najveća trajna vrijednost koja će sacuvati Bosnu, jer ona je starija i značajnija i od samog ZAVNOBIH-a .

Domovino sretan ti rođendan!
Amila Dedović i Smilja Mrđa

POSJETILI SMO MUZEJ GRADA SARAJEVA -8.10.2012.

Učenici petih razreda su imali priliku posjetiti Muzej grada Sarajeva i vidjeti kako se naš grad razvijao kroz historiju o čemu trenutno uče iz nastavnog predmeta Društvo. Nakon posjete učenici su prošetali ulicama starog grada. Svi se nadaju da će ovakvih posjeta biti što više. Kažu da su mnogo toga naučili, a ujedno su se i družili i zabavili.

OKTOBAR-MJESEC KNJIGE

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica” rekao je veliki pjesnik Tin Ujević. Naši učenici su uživali u ovoj poslastici na svecanoj dodjeli nagrada12.10.2012. u našoj biblioteci na Dobrinji. Biblioteka grada Sarajeva-područno odjeljenje Dobrinja je objavila Konkurs za učenike od IV do VI razreda dobrinjskih osnovnih škola za likovne i literarne radove inspirisane romanom “Alisa u zemlji čuda”. Naši učenici su rado uzeli učešće i osvojili sva tri prva mjesta.

Na Konkursu su učestvovali: Keserović Ema,Bešić Selma,Oprašić Adna,Dugalić Nedim i Atić Nedim iz IV-1,Bijelić Tarik, Softić Faruk,Džakić Muhamed, Hodović Sara,Đumišić Tea i Smajkan Ema iz IV-2, Mirić Ivona, Čolić Tea, Arnaut Mubina i Piragić Asja iz IV-3, Bešić Alda i Husurdžić Benjamin iz V-1, Čekić Ilma iz V-2 ,Arapović Lejla, Čano Vedad i Hamzić Zana iz VI-1, Bošković Ena,Dobrić Hena, Mehović Emina, Weiss Rania, Avdagić Nađa i Elezović Armin iz VI-2.

Nagrađeni su učenici Čano Vedad za literarni rad, Bijelić Tarik i Softić Faruk za likovne radove.

Naši učenici su pohvaljeni kao redovni čitači i ljubitelji knjige. Čestitamo svima , a posebno nagrađenim učenicima.

IZVIĐACI SA DOBRINJE DOBRI DOMACINI

U OŠ “Osman Nuri Hadžić“ u Sarajevu izvidjači OI.“Prvi Dobrinjski“ i O.I.“ Bosna 96“ su ugostili 43 predstavnika Evropske Scoutske fondacije,3 predstavnika Saveza izviđača RS, predstavnike Saveza izviđača općine Zenica,Predsjednike Saveza izviđača u BiH i Saveza izviđača Federacije BiH,te predstavnike medija, prijatelje izviđačke organizacije i roditelje. Mladi ljudi su kroz prezntaciju dostojno predstavili svoj rad od 1996 do danas. Koristeći multimedijani prikaz, foto novone, zidne novine sa izviđačkim sadržajima i adekvatnim muzičkim programom. Nasi najmlađi izviđači su poslali poruku u svijet pjesmom „Samo da rata ne bude“.

Pored prigodnog programa gostima smo pokazali koliko smo ozbiljni u izgradnji izviđaštva u BiH i spremni da stvaramo boli svijet kroz naše aktivnosti, u miru ,toleranciji i suživotu.

Ućesnici ove prezentacije su bili izviđači,a učenici OŠ“Osman Nuri Hadžić“.OŠ“Ćamil Sijarić“ , učenici Dobrinjske gimnazije,Pete gimnazije,Prve i Druge gimnazije, studenti pravnog fakulteta i nastavnici .

Najveću zaslugu za sve ovo sto je prezentirano najzaslužniji su starješine odreda, a ujedno i nastavnici u ovim osnovnim Školama Fazlić Edina I Kršlak Emira

U prilogu vam prezentiramo fotografije sa ovog skupa.

Svijet bajki

Povodom jubilarne godine postojanja Grimovih bajki Goethe Institut Sarajevo je organizovao manifestaciju “svijet bajki” (“Die Welt der Märchen“) koja je koncipirana posebno za ovu priliku. Pozorišna glumica iz Freiburga, Simone Mutschler, je u okviru ove manifestacije gostovala u našem gradu i posjetila našu školu.

Samo za naše učenike ova talentovana glumica je odglumila predstavu “Trnoružica” na njemačkom jeziku na svoj specifičan, modernizovan i humorističan način i time zabavila prisutne učenike osmih razreda, pedagogicu, nastavnicu njemačkog jezika i ekipu BHT televizije. Predstava je koncipirana na fascinantnom mijenjanju uloga sa izražajnom gestikom i mimikom te zabavnom razgovoru sa djecom.

Nakon predstave učenici su imali priliki da iskušaju svoje “kazališne sposobnosti” u vidu zabavnih igara i glume, a koje je za njih osmislila Simona.

Humanitarni koncert "Pjevajmo zajedno, budimo humani"

Dana 09.maja 2012. godine u 18 h u holu naše škole je održan humanitarni koncert čiji je cilj bio obezbijediti sredstva za pomoć našim bivšim i sadašnjim učenicima.

Svoju humanost su ponovo pokazale naše muzičke zvijezde Al' dino, Dunja Fazlić i Kike Budalike, ali uz njih zadovoljstvo svojim nastupom su nam učinili školski hor i naše učenice Elmedina Dedić, Azra Atić i Džana Kapetanović.

Program je upriličen za sve generacije. Najmladi su mogli uživati uz pjesmice i šale Kiketa a oni nešto stariji uz pjesme izuzetno talentovane Dunje Fazlić i ucenica koje su izvodile poznate hitove.

Da se generacije roditelja i zaposlenog osoblja ne bi osjećale zapostavljenim tu je bio Al'dino, koji je još jednom pokazao zašto su njegove pjesme tako slušane.

Naravno, ništa od ovog ne bi bilo moguće da nam naši volonteri nisu pomagali u poslovima od prodaje karata do smještaja učesnika i posjetilaca.

Zadatak je ispunjen!

HVALA SVIMA NA UČEŠĆU!

 

Nastup na manifestaciji "Sarajevska crvena linija"


Hor naše škole je 6. aprila, povodom obilježavanja 20 godina od opsade Sarajeva i Dana oslobođenja Sarajeva, nastupio na manifestaciji simboličnog naziva "Sarajevska crvena linija". Pred praznim crvenim stolicama koje predstavljaju 11.541 ubijenog građanina Sarajeva, uključujući i djecu, otpjevali su pjesmu "Give peace a chance". Nastup je organiziran sa nekoliko sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

 

Posjetili smo Sajam knjige i učila

19. aprila 120 učenika naše škole je posjetilo jubilarni 25. Međunarodni sarajevski sajam knjige i učila i 12. Bijenale knjige koji se tradicionalno održava u Sarajevu. Učenici su uživali u razgledanju i kupovini knjiga. Svaki učenik je uspio pronaći nešto za sebe. Posjeta Sajmu knjige za učenike predstavlja posebnu radost i zadovoljstvo.

 

KNJIGA JE MOJ NAJBOLJI PRIJATELJ

 

19. X 2011. svečanoj dodjeli nagrada iz oblasti čitanja lektire za učenike od drugog do petog razreda pod nazivom“Knjiga je moj najbolji prijatelj“ prisustvovale su učenice Ilma Čekić i Ema Salkić u pratnji svojih nastavnika Ismete Arslankadić i Fatime Kriještorac. Ilma Čekić je u kategoriji trećih razreda osvojila 1.mjesto, a Ema Salkić u kategoriji petih razreda 3. mjesto.

Čestitamo učenicama i njihovim nastavnicima na postignutim rezultatima.

 

DRUŽENJE S PISCIMA

17.04. u školskoj biblioteci organizirano druženje sa piscima Biserom Alikadić i Fadilom Nurom Haver. Učenici su uživali u razgovoru sa pjesnikinjama , a ujedno su imali priliku i čitati svoje pjesme i čuti mišljenje pravih pjesnika.

 

„BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI“

2.XI 2011. našu školu su posjetili ljekari i medicinsko osoblje Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo. Ovom Udruženju je Ministarstvo obrazovanja i nauke odobrilo realizaciju sljedećih projekata:

1. Šećerna bolest u školi

2. Gojaznost kod djece i mladih vodi nastanku šećerne bolesti

3. Da li naši rođaci i prijatelji imaju dijabetes

4. Praćenje rasta školske djece

Ljekari su održali predavanje za nastavno osoblje i jedan dio učenika koji će biti edukovani za predavanja u svojim odjeljenjima na časovima odjeljenske zajednice.

Medicinske sestre su izvšile mjerenje tjelesne težine i visine svih učenika. Za roditelje učenika su podijeljeni upitnici sa riziko faktorima za šećernu bolest.

Nakon provedenih aktivnosti očekujemo povratnu informaciju vezanu za rast djece, eventualnu gojaznost i rizik za dijabetes TIP2 kod roditelja.

 

"OVO JE SJAJNO"

Za učenike od prvog do petog razreda 24.03.2012. odžana je interaktivna pedagoško-edukativna predstava pod nazivom "Ovo je sjajno". Ova putujuća predstava-igraonica, utemeljena je na izvidackom životu i programu!
Putujuća predstava-igraonica zamišljena je kao jedinstvena cjelina s odredenom tematikom (život u prirodi), sastavljena od niza atraktivnih "sličica" (prikaza) i raznih igara, dakle, kao interaktivna u potpunosti. Tokom predstave djeca u njoj aktivno sudjeluju. Naši učenicu su uživali, dobro se zabavili, ali dosta toga i naučili.

Praktična nastava iz hemije

U toku mjeseca aprila OŠ "Osman Nuri Hadžić" je u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom iz Sarajeva organizovala za učenike osmih razreda praktičnu nastavu iz hemije kako bi se predmet približio učenicima, ali pošto škola nema odgovarajuće laboratorijsko posuđe i hemikalije praktičnu nastavu su izvodili Dipl. ing. Selena Ostojić i Mr. sc. Sanjin Gutić zajedno sa nastavnicom hemije Jasminom Voloder.

 

EKO ŠKOLA

AKCIJA "SVAKI PAPIRIĆ, LIMENKA I PLASTIČNA BOCA ZA RECIKLAŽU"

Nevladina organizacija "Centar za okolišno održivi razvoj" je našoj školi dodijelila priznanje "EKO ŠKOLA" u velikom projektu svojih aktivnosti.

Poznato nam je da je naša Planeta već dobila svog sedammilijarditog stanovnika. To je strašno velika cifra sa tendencijom rasta. Stariji žitelji Planete već potajno i zabrinuto šapću o krizama i nestašcima vode, nafte, ruda, šuma, sve tanjem ozonskom omotaču, o ozonskim rupama ...

Pet je do dvanaest.

Vama , djeci i omladini je neophodno buđenje, osvješćenje i jaka ekološka svijest.

da bi smo realizovali sve zadatke iz preduzetog projekta "EKO ŠKOLA" moramo imati podršku i korisno djelovanje svih učenika i zaposlenika naše škole i to ne samo u školi, nego i u našem naselju.

Počet ćemo sa prikupljanje papira za reciklažu, odlaganjem plastičnih boca i limenki.

 

28.12.2011. uspješno je okončan Projekat "Eko- škole." Naša škola je prva škola na području općine koja je uspješno realizirala ovaj projekat i dobila zastavu "Eko-škola". U realizaciji projekta su učestvovali svi učenici, nastavnici i tehničko osoblje. Svojim primjerom smo pokazali i našoj lokalnoj zajednici koliko važnosti pridajemo očuvanju i zaštiti našeg okoliša. Prigodnim programom smo obilježili svečanu dodjelu nagrade našoj školi.

Iako je projekat uspješno okončan mi ćemo se i dalje truditi da sačuvamo ugled najljepše i nauredenije škole u Kantonu Sarajevo.

 

DAN HUMANOSTI

Akcija „Pomozimo drugima“ počinje 15. decembra . Ideja za ovakvu akciju je potekla od nastavnika, socijalnog radnika i pedagoga naše škole, koji su u direktnom kontaktu sa onima kojima smo potrebni. Naš direktor ,gospodin Narcis Polimac, je sa zadovoljstvom odobrio i podržao ideju i predložio da to bude baš na ovakav način.

Prikupljat ćemo hranu i novac. Budite sigurni da će sve doći u prave ruke.

Novac će se služiti isključivo za intervencije u liječenju naših učenika, njihovih roditelja , braće i sestara onda kad to porodica nije u mogućnosti sama realizirati.

Pomoć u hrani bit će podijeljena porodicama naših učenika koje su u stanju socijalne potrebe.

Ne pitajmo se kome...

Nekome kome ćete izmamiti suzu radosnicu, osmijeh na licu...

Nekome ko će nakon dužeg vremena osjetiti blagodat i miris trpeze...

Nekome ko će, zahvaljujući Bogu i vama, ozdraviti...

Nekome ko će zadrhtati od sreće što nije zaboravljen..što baš vi mislite na njega.

Pružite nam svoju ruku i pomoć u njoj kao znak vaše solidarnosti. Postanite veliki davanjem i darivanjem.

Naša akcija će biti trajna , a svake godine u decembru ćemo organizovati ovako humanitarno druženje.

26.12.2011. godine

Sa zadavoljstvom vas obavještavamo da je akcija "Pomozimo drugima" bila veoma uspješna. Roditelji i učenici su poklanjali hranu i novac.

Komisija je od prikupljene hrane napravila - paketa za socijalno ugrožene porodice naše škole.

Komisija se sastoji od dva predstavnika Savjeta roditelja, dva predstavnika Vijeća učenika, jednog člana Nastavničkog vijeća i socijalnog radnika.

Nnastavnica historije Smilja Mrđa i volonteri naše škole su 26.12.2011. godine odnijeli pakete i novćanu pomoć porodicama.

HVALA RODITELJIMA I UČENICIMA!

 

 

ZIMA JE BILA SA PUNO SNIJEGA....

Ovogodišnje sniježne padavine sigurno ćemo svi pamtiti. Uposlenici naše škole su dali svoj doprinos u čišćenju snijega. A da li više vole kredu ili lopatu, to procijenite sami...

 

17.03.2011. godine - DAN JAPANA

17.03.2011. godine je u našoj školi održano predavanje za učenike sedmih i osmih razreda na temu: JAPAN.

Nastavnice Mrđa Smilja (nastavnica historije) i Redžić Alma (nastavnica BHS jezika i književnosti) su čas održale u holu škole, i ovaj je dan u našoj školi posvećen Japanu.

 

 

 

 

 

 

PROJEKAT:

RAZVOJ INKLUZIVNE PRAKSE U OSNOVNIM ŠKOLAMA - KORACI DO SOCIJALNOG UKLJUČIVANJA

Trajanje programa: oktobar 2011 - februar 2012

 

Udruženje "Život da Down sindromom" i Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo realizuje navedeni projekat u kojem učestvuje 150 nastavnika predmetne nastave, direktora i pedagoga škole.

Ciljevi obuke su razvijati i jačati kompetencije nastavnika predmetne nastave iz područja inkluzivnog obrazovanja, kao i jačanje nastavničkih profesionalnih mreža, koje dporinose informalnom učenju, kroz koje se najviše ući.

Teme obuke su:

* Inkluzija - principi i legislative

* Predrasude i stereotipi - učenje o različitosti

* Karakteristike i procjena funkcionalnog nivoa učenika

* Izrada individualiziranog nastavnog plana i programa

* Upravljanje inkluzivnim odjeljenjem

* Partnerstvo s porodicom

 

LJEPOTA RAZLIČITOSTI

u našoj školi

15. novembra 2010.godine u našoj školi je održan festival nacionalnih manjina pod nazivom „Ljepota različitosti“. Uposlenici i učenici naše škole imali su priliku da se upoznaju sa makedonskom, turskom, njemackom, ruskom, italijanskom i romskom nacionalnom manjinom ,njihovom historijom, jezikom, zanimljivostima iz prošlosti, nacionalnom kuhinjom ,narodnim obićajima itd.

Također su bili prisutni i roditelji, među njima i pripadnici romske, italijanske i albanske nacionalne manjine.

Ova aktivnost se odvijala u holu škole u jednom pozitivnom ozdračju i dobrom raspoloženju. Uvodnu riječ dala je Smilja Mrđa, kordinator projekta i autorica ovog izvještaja . Tom prilikom ona je naglasila „da je jako važno da kod mladih ljudi poticemo i razvijamo pozitivne odnose, prema drugima i drugačijima, da razbijamo predrasude i stereotipe, a oni se najbolje razbijaju kada se ljudi upoznaju.

Stereotip i predrasude najčešće proizilaze iz nepoznavanja drugoga i drugačijega, a iz tog se mogu roditi netrpeljivost, netolerancija, pa čak i mržnja . Takvi odnosi ograničavaju naše društvo da bude društvo za budućnost“.

Nakon toga svaka od nacionalnih manjina se predstavila kroz sve pomenute aspekte,a zatim je uslijedilo druženje uz tradicionalna jela i pića koja su učenici sami pripremali..

Projekat je imao i edukativni i zabavni karakter, i kao takav pobudio je interes svih prisutnih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obilježen Dan sigurnijeg interneta

U našoj školi je 08.02.2011. godine obilježen Dan sigurnije interneta. Neformalne koordinacione grupe u sastavu: Regulatorna agencija za komunikacije BiH, Save the Children Norway SEE, Oneworld - platforma za jugoistoćnu Evropu, Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus, Vijeće Evrope i Microsoft BiH, su organizovali događaj „To je više od igre, to je tvoj život“ .

Učenici i nastavnici su imali priliku da saznaju nešto više o najboljem načinu zaštite dok koriste društvene mreže, igraju on-line igrice ili jednostavno razmjenjuju fotografije putem informacionih tehnologija. Učenici šestih razreda su imali priliku da probaju on-line igricu Kroz divlju šumu weba u informatičkom kabinetu škole, koju možete naći na web stranici www.wildwebwood.org .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mađioničar u našoj školi

U našoj školi 01.12.2010. godine gostovao je mađioničar Milivoj Ceranja Diksi sa predstavom "Čudno čudo". Autor predstave koji je ujedno i glavni glumac i voditelj programa prikazao je fakirske ogre iz Indije, sugestivne metode telepatije, razne mađioničarske trikove, oponašao zvukove životinja, šalio se i zabavio učenike naše škole koji su ga na kraju nagradili gromoglasnim aplauzom.

 

Dva predavanja o sigurnosti djece na internetu

U našoj školi je održano predavanje o sigurnosti djece na internetu za roditelje i učenike. Predavać Faruk Višća je bivši učenik naše škole i njegove utiske možete da pročitate u tekstu koji smo preuzeli sa web stranice www.sigurnadjeca.net .

Danas, u utorak, 4. maja 2010. godine u Osnovnoj školi “Osman Nuri Hadžic” održao sam dva predavanja iz ciklusa besplatnih predavanja o sigurnosti djece na internetu. Jedno predavanje bilo je namijenjeno ucenicima, a drugo roditeljima.

Nikad nisam bio u gorem izdanju, ovo mi se nije do sada desilo, nezadovoljan sam svojim nastupom. Žao mi je, ali tako je, ovo je moja škola, duga prića…

Učenik sam ove škole, za nju me vežu mnoge uspomene iz najtežeg perioda u životu, u životu mog naroda i zemlje, grada i naselja, životu moje škole, dragih ljudi i mene…

One nesretne 1992, prije skoro tačno 18 godina posljednji put sam bio u školskoj zgradi, i ako se dobro sjećam, taj dan sam u školu pošao sa Adnanom Hodžićem. Adnan nije preživio prvu ratnu godinu, poginuo je od granate zajedno sa mladim bratom Mirzom i jednom djevojčicom; Adnanovi i Mirzini roditelji ostali su bez svoje djece, ja sam ostao bez dobrog prijatelja.

U ratu je školska zgrada bila naša linija, duboko isturena, zafrkana, tako da nisam nikada, čak ni u tim ludim godinama otišao tamo, mada mi je padalo na pamet. Igrali smo se i družili u susjednim zgradama, nedaleko, nekih 200 metara od škole. A išli smo i u školu, nastava je obavljana u podrumima, nije bilo loše, kratki ćasovi, kraće školske godine i tako…

Kad smo završili osmi razred, bila je 1994 godina, u podrumu jedne zgrade blizu škole smo obnovili uništeni kafić i kao proslavili maturu. Na dnu teksta je spisak “maturanata” pisan te ‘94-te.

Poslije rata školska zgrada je obnovoljena ali je ostala na liniji razgranicenja entiteta: škola je pripala nama, a iza ograde je manji BH entitet. Godinama tuda prolazim, tu živim, ali nikada u ovim 18 godina nisam ušao u zgradu moje škole. Sve do danas.

A onda su navrle uspomene…

Molim Boga Milosnoga da đaci koje sam danas tamo sreo prožive sretno djetinjstvo, našim poginulim da dadne blagodati Boljeg svijeta, a nama koji smo preživjeli, a On to može, On sve može, da zacijeli ranjene duše…

Faruk Višća

na vrh

 

DAN ŠKOLE

 

Posjeta SOS selu na Mojmilu

 

Naš razred V-1 bio je prije nekoliko dana u posjeti SOS Djećijem selu na Mojmilu.

Tamo smo otišli zajedno s našim razrednikom Sanjinom Bezdrobom i našom pedagogicom Goranom Jovanović.

Pozvale su nas naša nova drugarica Ina Olovčić koja živi u Selu i njena mama Amira. Ljubazno su nas primili i lijepo ugostili.

Igrali smo se i zabavljali sa Inom, njenom braćom i sestrama, kao i sa ostalom djecom iz SOS sela. Imaju divno igralište i lijepu kuću. Naročito su nam se svidjele vodene kornjaćice. Slikali smo se i napravili pano u holu škole.

Proveli smo jedno prelijepo popodne kojeg ćemo se dugo sječati. Zato smo odlućili da Ininu mamu Amiru, braću, sestre i prijatelje iz SOS sela ugostimo u našoj školi. Pozvali smo ih na priredbu u povodu Dana humanosti i oni su se odazvali. Nadamo se da ćemo nastaviti ovo lijepo druženje.

Mulaosmanović Selma

 

EKSKURZIJA

TROGIR 18-22.09.2012.

 

Ovogodišnju ekskurziju učenici devetih razreda će dugo pamtiti. Druženje, pjesma, ples, kupanje, šetnje pored mora, obilasci, nove simpatije, događaji o kojima se priča i o kojima će se dugo pričati obilježili su ekskurziju učenika devetih razreda u Trogiru u periodu od 18.do 22. septembra.

 

Nagradni izlet do Počitelja i Vrela Bune

KJKP „Rad“ je u petak, 17.10.2008. godine realizirao nagradni izlet za članove ekoloških sekcija osnovnih škola: OŠ „Edhem Mulabdić“, OŠ "Musa Ćazim Ćatić“ i OŠ„Osman Nuri Hadžić“. Izlet je organiziran u okviru projekta ekološke edukacije „Vrijeme za ekologiju“ za ekološke sekcije koje su sakupile najviše korisnog otpada i najviše uradile na očuvanju neposrednog okoliša. Izlet je protekao u najboljem redu, a mladi ekolozi su posjetili Počitelj, Vrelo Bune i Mostar.

Troškove prevoza i ručka na Vrelu Bune platilo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u iznosu od 2000 KM. Svim učesnicima izleta KJKP „Rad“ je poklonio majice i kape sa ekološkom porukom: „Smanjimo i reciklirajmo“.

 

Škola u prirodi

U periodu od 31.05. do 03.06. 2012. godine 44 učenika od drugog do petog razreda  naše škole su boravila na planini Vlašić gdje je realizirana škola u prirodi. Učenici su se vratili sa najljepšim utiscima. Evo šta su rekli neki od njih:

Esma Suljić (učenica drugog razreda): " Hotel "Sunce" je veoma lijep. Pored hotela je smještena koliba u kojoj smo imali nastavu, ali i ples."

Smjecanin Kerim (učenik drugog razreda) : " Meni se posebno dopao vlašićki sir. Bilo mi je lijepo, a moji najbolji drugari su Vedad, Ajas, Amin, Zeid i Sanjin."

Peljto Eman (učenik trećeg razreda): " Na Vlašiću mi je bilo prelijepo."

Hodžić Iman(učenica drugog razreda): " U sobi sam bila sa Esmom Suljić. Odlično smo se slagale. Najviše su mi se doplale sportske aktivnosti i kinđurijada."

Đogolic Nedim (učenik treceg razreda): " Godila mi je šetnja po vlašićkim livadama. Naučili smo mnogo toga o ovoj planini i načinu života ovih ljudi. Hrana koju smo jeli je više nego izvrsna. Nadam se da ćemo opet ovdje doći sljedeće godine"

na vrh

IZABERI ŽIVOT- NE DROGU

Našu školu su posjetili stručnjaci iz Centra za liječenje ovisnosti iz Ilijaša i održali zanimljivo predavanje za učenike sedmih i osmih razreda o narkomaniji i prevenciji narkomanije. Nakon predavanja učenici su imali priliku pitati sve što ih zanima o ovoj temi, a predavači su govorili o problemima i o iskustvima koja imaju u svakodnevnom radu sa osobama koje su zalutale u svijet narkomanije. Predavanje je bilo poučno i zanimljivo i nadamo se da će ovakvih predavanja biti više. Želja nam je da naši učenici spoznaju kakvo zlo im može nanijeti droga i da će njihov izbor biti život i samo život.

 

 

 

 

 

Posjeta Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda naše škole su imali priliku posjetiti Zemaljski muzej.

Zemaljski muzej predstavlja riznicu neprocjenjive vrijednosti. Samo u zbirci fosila pohranjeno je više od 30.000 eksponata.

U muzejskim vitrinama čuva se keramika butmirske kulture ukrašena reljefnim spiralama.

Posebnu pažnju privlče spomenici pisani bosančicom i glagoljicom koji svjedoče o dugoj tradiciji BiH.

U zoološkom odsjeku Zemaljskog muzeja u Sarajevu pohranjene su vrijedne kolekcije insekata, razne podvrste leptirova te dinarski endem “čovječija ribica”.

Posjetioci botaničkog vrta koji je osnovan 1916. godine imaju priliku upoznati se sa biljnim svijetom BiH.

Posebnu dragocjenost predstavljaju Bosanski ljiljan i Pančićeva omorika.

Damir Bajić

na vrh

Festival znanja u Neumu


Općinski načelnik Damir Hadžić organizovao je prijem za tri takmičarske ekipe koje su predstavljale Općinu Novi Grad Sarajevo na takmičenju u Neumu početkom mjeseca juna, na Festivalu znanja “5 PLUS”.

Na ovogodišnjem Festivalu učestvovale su 32 ekipe iz cijele BiH.
Ekipa koja je osvojila je prvo mjesto iz predmetnih takmičenja fizike i informatike je skupila potreban broj bodova kako bi Općina Novi Grad Sarajevo postala pobjednik Festivala znanja “5 PLUS” u ukupnom plasmanu.

Općinu Novi Grad na Festivalu su predstavljale tri ekipe sastavljene od učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na općinskim i kantonalnim takmičenjima, i to:

I. EKIPA:

Ajanović Amer, OŠ“Skender Kulenović”,
Hadžić Hadžem, OŠ“Skender Kulenović”
Ašimović Armin, OŠ “Skender Kulenović” i Tucaković Senadin, nastavnikOŠ “Skender Kulenović” – kapiten.

II. EKIPA:

Kušundžija Elma, OŠ “Avdo Smailović”,
Paradžik Andrea, OŠ “Osman Nuri Hadžić”, Hodžić Elvira, OŠ “Aleksa Šantić” i Kološ Jasmina, nastavnica OŠ “Osman Nuri Hadžić” – kapiten.

III. EKIPA:

Čopra Zerina, OŠ “Avdo Smailović”,
Piknjač Denis, OŠ “Behaudin Selmanović” umjesto
Kastrat Ermina,OŠ “Ćamil Sijarić” i Piknjač Elvis, OŠ “Behaudin Selmanović” Crnčević Eldin, nastavnik OŠ “Sokolje” – kapiten.

Pobjednici su dobili novčane nagrade, a u sastavu općinskih ekipe bila su dva učenika generacije školske 2007/08. godine.


Fotografija: Najuspješniji među 32 ekipe iz svih krajeva zemlje

Skola.ba
Ministarstvo obrazovanja i nauke
JHasanovic